Nasveti za vrtne žične ograje

Ti nasveti vam bodo pomagali spoznati različne možnosti ograj za vaš vrt in vam dali ideje pri prenovi vašega vrta.

Preprečevanje živalim vstop v vrt

Odvračanje živali je ena od najboljših načinov uporabe žične vrtne ograje. Spodaj je nekaj nasvetov, ki jih je treba upoštevati pri ograjevanju svojega vrta. V vseh aplikacijah se ograja iz tkanine lahko postavi pod zemljo za dodatno zaščito pred živalmi, ki lahko kopljejo.

Ob odločitvi o tem, kako globoko zakopati ograjo, upoštevajte dva dejavnika: živali v vaši regiji in želena višina ograje.

Ko se odločate o višini ograje, ne pozabite, da to vpliva na vstop in izhod iz vašega vrta. Višje ograje zahtevajo vrata, ki se lahko odpirajo in zapirajo. Enometrska ograja je lahko dovolj, da številnim živalim prepreči vstop ali izhod. Psi in druge živali, ki lahko skačejo zahtevajo višje ograje. In ko gre za jelenjad, je za omejitev dostopa bistvena še višja ograja iz močnejšega materiala.

Previdnost

Pred začetkom izkopavanja pokličite pristojne službe, da preverite lokacije plinovoda, elektrovoda, vodovoda..

Nasveti za  ustrezno namestitev žične vrtne ograje

Ne glede na vrsto ograje, ki jo nameravate namestiti, je najpomembnejši korak pravilno pozicioniranje vaših ogradnih mest. Dobri temelji za ograje zagotavljajo stabilnost in dolgo življenjsko dobo ograje. Tukaj so štirje nasveti, ki vam bodo pomagali pri postaviti vrtne žičnate ograje.

Stebri vrtne ograje ne smejo biti več kot 120 centimetrov narazen. Ta razdalja zagotavlja ustrezno moč za ograjo. Če se odločite, da boste mesta postavili bližje, upoštevajte  lastnosti ograje in trdnost materialov.
Jeziček pri ograji vam omogoča, da pritrdite ograjo na več mestih na kolu. Če želite prilagoditi te zavihke, preprosto uporabite izvijač ali kladivo, da odprete ali zaprete zavihek.

Verižna ograja je ekonomičen način, da omejite območje oziroma omejite hišne ljubljenčke ali zadržite nezaželena bitja izven svoje parcele. Verižna ograja je narejena iz pocinkanega jekla in prihaja v zvitkih od dolgih od 3m do 20m in visokih od 0,5 metrov do 2eh metrov, s prefabriciranimi vrati širine do 1,2m. Na voljo je tudi verižna ograja s povezavami z prevleko iz vinila.

Varjene žične ograje so kot nalašč za ohranjanje večjih živali zunaj vrtov ali določenih območij vaše parcele. Tako kot verižna ograja, je tudi ta na voljo tudi z vinilnim premazom, običajno zelene ali rjave barve. Varjena žica zagotavlja ojačano zadrževalno območje.

Perutninska mreža ali piščančja žica je lahko najučinkovitejša vrsta zadrževalne ograje. Kot že samo ime pove, se ga običajno uporablja za ograje pri piščancih. Prav tako je dobra izbira za majhne pse, zajce in druge majhne hišne ljubljenčke.