Dober osebni dermatolog je še kako pomemben

Od hormonskega neravnovesja do suhe, grobe kože – vsi imajo kdaj manjše težave s kožo. Toda, ko se težave s kožo dlje časa ponavljajo, imajo lahko velik vpliv na posameznikovo počutje, samozavest in duševno zdravje. Psoriaza je povezana z depresijo – akne lahko močno vplivajo na počutje posameznika ter na njegovo samozavest. Prvi korak pri reševanju kakršnih koli vztrajnejših težavah ali kroničnih kožnih težavah, je ta, da poiščete strokovno znanje dermatologa, ki lahko na podlagi vaših simptomov določi način zdravljenja – in tako s čisto, sijočo kožo ponovno pridobite nazaj svojo samozavest.

Kdo je dermatolog?

Dermatolog je zdravnik, ki se po opravljenem izobraževanju na medicinski fakulteti specializira za dermatologijo, kjer opravi strokovne izpite ter specializacijo. Tako je dermatolog strokovnjak za vse, kar je povezano s kožo, lasmi in nohti ter njihovim zdravstvenim zdravjem. Noben drug zdravnik ni usposobljen na enaki ravni za obravnavo kožnih obolenj, kot pa dermatolog.

Kaj lahko zdravi dermatolog?

Dober dermatolog je usposobljen za diagnosticiranje in zdravljenje več kot 3000 različnih bolezenskih stanj pri bolnikih vseh starosti. V ta bolezenska stanja se med drugim vključujejo akne, ekcem, kožni rak in psoriaza.

Koža, brazgotine in starostne pege

Dermatologi prav tako lahko izboljšajo videz kože, las in nohtov pacientov, vključno z zmanjšanjem vidnosti brazgotin, ki jih povzročajo akne ali nastanejo kot posledica operativnega posega zaradi kožnega raka , rešujejo težave povezane z pigmentacijo kože in odpravljajo znake staranja, kot so gube in starostne pike.

Dermatologi uporabljajo široko paleto sofisticiranih tehnik za reševanje teh zdravstvenih stanj, vključno s kirurškim posegom, lasersko terapijo, krioterapijo ter predpisovanjem zdravil, ki se nanesejo na kožo ali se jih jemlje peroralno.

Kaj je kozmetični dermatolog?

Kozmetični dermatolog je usposobljen dermatolog, ki opravlja nadaljnjo specializacijo na področju kozmetičnih posegov za izboljšanje videza kože, kot so odstranjevanje neškodljivih madežev na koži, zdravljenje madežev ali pigmentacije, rdečica obraza in brazgotinjenje aken . Kozmetični dermatolog ponuja tudi anti-aging tretmaje.

Kdaj se priporoča obiskati kozmetičnega dermatologa?

Če se odločite za kakršno koli obliko kozmetičnega posega na koži, potem morate obiskati kozmetičnega dermatologa. Ti bodo na podlagi stanja vaše kože določili primeren in varen kozmetični poseg – npr. odstranjevanje gub, razna polnila za kožo, kemični piling.

Ti postopki zahtevajo strokovno razumevanje strukture in fiziologije kože in njenih osnovnih tkiv – to znanje je glavni del medicinskega usposabljanja, ki ga dermatolog opravlja tekom specializacije.

Na kaj naj bom pozoren pri izbiri dobrega kozmetičnega dermatologa?

Žal v Sloveniji ni nobenih strogih zakonov ali predpisov, ki bi posamezniku preprečili, da bi se sam opredelil za dermatologa , kozmetičnega dermatologa. Zato je zelo pomembno, da preverite svojega zdravnika – torej, če je res končal študij na medicinski fakulteti ter opravil specializacijo za opravljanje poklica dermatolog ali kozmetični dermatolog.

Priporočamo vam, da najprej preverite register splošnega zdravstvenega sveta (GMC). Vse, kar potrebujete, je zdravnikov naziv. Vsi kvalificirani zdravniki v Združenem kraljestvu bodo v registru GMC.

Samo zdravnik, ki je opravil specialistično dermatološko usposabljanje, bo na seznamu registriranih dermatologov.

Če ugotovite, da vaš izbrani dermatolog ni v registru, se pozanimajte zakaj je temu tako. Vsakega, ki je ustrezno usposobljen, ne bo motilo to vprašanje.

Če iščete akreditiranega dermatologa za izvajanje kozmetičnih postopkov, preverite spletna mesta, kot je slovenska skupina za kozmetično dermatologijo, ki je na seznamu strokovnjakov, registriranih  na GMC

Kako naj pridem do dobrega dermatologa?

Obstajajo številni načini, s katerimi lahko obiščemo dermatologa. Najenostavnejši način je, da obiščite svojega zdravnika in zahtevate napotnico za dermatologa. Če vaš zdravnik meni, da je vaše stanje na koži potrebno pregleda pri dermatologu, vam bodo izdali napotnico za obisk dermatologa, ki vas bo primerno pregledal.

Če imate urejeno zasebno zdravstveno varstvo , lahko zahtevate od svojega zdravnika napotnico za zasebnega dermatologa. Obstaja pa tudi možnost, da samoplačniško obiščete dermatologa – v tem primeru, lahko tudi sami pokličete ambulanto ter se naročite na pregled.

Ostanite pozorni na to katerega dermatologa izberete, saj se številni izdajajo za dermatologe. Dobro preverite, če so registrirani, ter kakšne izkušnje so imeli z njimi drugi pacienti.