Izbira šolskega nahrbtnika

Otroški šolski nahrbtnik bo verjetno najtežji nakup med vsemi šolskimi potrebščinami. Nahrbtnik bo v uporabi vsak dan, na poti iz šole ter iz nje. Potrebno ga je vzdrževati za vsakodnevno uporabo, vključno s potovanjem v šolo ter iz nje, za shranjevanje v omaricah.

Ker je nahrbtnik namenjen za stalno, vsakodnevno uporabo, morate vedeti, kaj iskati pri nahrbtniku.

Kakovost pri izbiri nahrbtnika je zelo pomembna

Najširša izbira šolskih nahrbtnikov je na voljo med nakupovalno sezono pred začetkom novega šolskega leta. Ugotovili boste, da se lahko kakovost in cena v tem času zelo razlikujeta. To je najboljši čas za izbiro novega nahrbtnika, vendar pri tem ne pozabite vklopiti razuma. Mi smo za svoje sončke kupili nahrbtnik tukaj: https://officeandmore.si/15-nahrbtniki in smo bili presenečeni nad široko izbiro. Težava je, da verjetno ne bo preprosto, da najdete dober nahrbtnik po končani glavni sezoni nakupovanja šolskih potrebščin.

Poceni, nizko kakovostni nahrbtniki običajno trajajo nekaj tednov do nekaj mesecev. To je ravno tako dolgo, da se se šolske potrebščine na policah trgovin zamenjajo s sezonskim prazničnim blagom.

Ozek nabor nahrbtnikov, ki ostane, je pogosto omejen na eno ali dve vrsti nahrbtnikov, seveda če jih ima trgovina sploh še na zalogi. Zaradi omejene izbire se posledično včasih morate zadovoljiti z nahrbtnikom, ki ni kakovosten ali pa sploh ne ustreza potrebam vašega otroka.
Če želite poiskati kakovosten nahrbtnik, revija Consumer Reports predlaga, da dobro pregledate svoj nahrbtnik tako z notranje kot z zunanje strani, ter pazite na sledeče:

1. Izogibajte se ohlapnim modelom nahrbtnikov.

2. Preverite, ali so šivi na robovih nahrbtnika kakovostni, s čimer preprečite, da bi se robovi nahrbtnika hitro razvozlali.

3. Odločite se za nahrbtnike, ki imajo zadrge pokrite z blagom, tkanino.

Nahrbtnik morate pravilno namestiti
“Nahrbtniki, ki se ne prilegajo pravilno ali se nepravilno uporabljajo, lahko povzročijo bolečino v ramenih. Pri nakupovanju nahrbtnika upoštevajte pravilno prileganje nahrbtnika, ter naj vam bo udobje vsekakor prioriteta, ki mora prevladovati nad ceno nahrbtnika. Pogosto se zgodi, da najboljši nahrbtnik morda ni najbolj eleganten ali najdražji. ” pravi Matthew Halsey, MD, direktor pediatrične ortopedije v otroški bolnišnici Doernbecher v Portlandu, Oregon.

Če želite poiskati nahrbtnik s pravilnim prileganjem vam ponujamo naslednje nasvete:

4. Izberite ustrezno velikost: širina nahrbtnika mora biti sorazmerna s širino osebe. Na primer, majhen otrok ne bi smel izbrati nahrbtnika velikosti za odrasle. Poleg tega naj bi primerna višina nahrbtnika bila takšna, da seže približno 2 cm pod lopaticami ter malo nad pasom.

5. Izberite nahrbtnik s širšimi trakovi ter podlogo za ramena, tako da nudijo več udobja ter zaščito pred prevelikim pritiskom. Pomembno je, da se oba pasova uporabita za enakomerno porazdelitev teže nahrbtnika . Uporaba samo enega traku dodatno obremenjuje ramo, na kateri je trak. Nastavljivi trakovi so koristni, ne le za pravilno prileganje, ampak tudi za pravilno postavitev nahrbtnika – nahrbtnik more tako stati na hrbtu, da je malo nad pasom.

6. Izberite nahrbtnike z žepi, režami ter razdelilci, da enakomerno porazdelijo težo: Poleg uporabe obeh pasov, poskrbite tudi za pravilno pakiranje oziroma porazdelitev predmetov v nahrbtniku pakiranja. Težje predmete je treba v nahrbtnik položiti tako, da so locirani bližje hrbtu osebe.

7. Teža polnega nahrbtnika naj znaša največ 15% telesne mase. To še posebej velja za otroke: tako na primer 60-kilogramski otrok ne sme nositi nahrbtnika, ki tehta več kot 9 kilogramov.

8. Preizkusite ga pred nakupom: prinesite nekaj osebnih predmetov, ki bi jih običajno nosili v vašem nahrbtniku. Dajte jih v nahrbtnik, ter se z njim nato malo sprehodite, da dobite občutek kako se teža porazdeli po nahrbtniku ter posledično po samem hrbtu.

9. Če ima prsni pas ali trak za pas, se prepričajte, da pravilno ležijo na vašem otroku . Nekateri nahrbtniki ponujajo prsne pasove ali trakove pasu, ki so namenjeni za porazdelitev teže. Če ne pasovi ne prilegajo pravilno na vašem otroku, ne bodo pomagali porazdeliti teže in lahko celo povzročijo nelagodje.

Prsni trak je treba prilagoditi tako, da se naramni trak poveže tako, da se lahko roke prosto gibljejo.