Pogosta vprašanja in rešitve za multi split klimatske naprave

Če ne želite spreminjati postavitve sob ali nimate majhnega okna na katerega bi lahko namestili klimatsko napravo, je najboljša možnost multi split klima.

Sistemi teh klimatskih naprav so se v zadnjem času še bolj razvili – zdaj vam lahko klimatske naprave z več notranjimi enotami omogočajo priklop na le eno zunanjo enoto. Notranje enote se lahko namestijo v isti sobi na nasprotnih straneh ali v različnih sobah.

Ta tip klim je priročen za majhne prostore ali dvorane, kjerr ni možna namestitev centralne klime. Multi split klima se pogosto uporablja v domovih in pisarnah zaradi svoje estetske zunanjosti in tihega delovanja.

Življenjska doba

Povprečna življenjska doba zunanje klimatske enote je 10-16 let, medtem ko je povprečna življenjska doba notranje enote 14-18 let.

V tem času imajo lahko multi split klime – tako kot vse druge elektronske naprave – na neki točki tudi težave.

Tu je nekaj primerov, ki smo jih povzeli iz multisplitklima.si spletne strani, ki ponuja konfiguracijo klim po vaši želji.

1. Nihanje delovanja klimatske naprave

Več ljudi kot uporablja multi split klimatsko napravo, več ima lahko le ta težav pri oddajanju hladnega zraka po vseh prostorih.

Do tega lahko pride v primeru, če tiskano vezje ne oddaja dovolj visokega toka motorju. Lahko pa je tudi posledica poškodovanega motorja.

Morda boste morali zamenjati motor. V ta namen se morate obrniti na servis, ki vam bo ustrezno pomagal rešiti problem.

2. Klimatska naprava piha topel zrak

Če vaša klimatska naprava namesto hladnega zraka oddaja topel zrak, morate preveriti delovanje kondenzatorja v zunanji enoti.

Najprej poiščite morebitno uhajanje.

Če ugotovite, da se vaš ventilator vrti in ustvarja hrup, lahko pride do puščanja v inštalaciji hladilnega sredstva.

Če plin iz izmeničnega toka pušča, ga lahko zamenjate.

Če pa se motor ventilatorja klimatske naprave ne vrti, lahko pride do težav v delovanju varovalk, ki se nahajajo v glavni plošči.

Morda boste potrebovali serviserja klimatskih naprav, da si ogleda vašo klimatsko napravo preden jo skušate sami popraviti.

3. Nepravilno odvajanje

Če vaša klimatska naprava ne odvaja toliko vode, kot jo je odvajala na začetku, ko ste jo kupili, ne bo ohladila vaše sobe z enako učinkovitostjo.

Preverite, ali je zračni filter zamašen. Če je zamašen, ga očistite z vodo.

Če zračni filter ni zamašen, je morda lahko postavljen v nižji položaj, zaradi česar lahko tuljava zamrzne.

Pustite, da voda teče nekaj časa. To storite tako, da vklopite ventilator in izklopite klimatsko napravo.

Malo plina imate v primeru, če voda teče iz klimatske naprave.

Takšno napako lahko tudi sami popravite.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili 3 korake za odpravljanje puščanja klimatske naprave.

  • 1. Postavite plastično vrečko okoli notranje enote, da preprečite iztekanje vode na tla ali pohištvo.
  • 2. Prezračite zrak v odtočni cevi, ki se nahaja v zunanji enoti, s sesalnikom ali pa preprostim vpihovanjem zraka v cev.
  • 3. Ko cev prezračite, mora umazana voda izteči. Za to lahko uporabite tudi vakuumsko črpalko, saj je to najučinkovitejši način za hitro odvajanje umazane vode.

Kljub dejstvu, da morate pregledati delovanje vaše klimatske naprave vsakih nekaj mesecev, je potreben tudi letni tehnični pregled.

Zakaj potrebujete letne tehnične preglede?

Kljub dejstvu, da morate vsakih nekaj mesecev opraviti vzdrževanje vaše klimatske naprave, je pomembno, da na servisu opravite tudi letni tehnični pregled.

To bo zmanjšalo pogostost okvar vaše klimatske naprave, preprečilo dodatne stroške popravil in povečalo življenjsko dobo vaše klimatske naprave.

Klimatske naprave so sestavljene iz kompleksnih delovnih elementov in ne morete vedno vsega sami popraviti. V teh primerih je vsekakor priporočljiva strokovna pomoč!